USA:s högsta domstol: Trumps namn får inte tas bort från valsedlar

Får Donald Trumps namn stå kvar på valsedlarna? USA:s högsta domstol har nu beslutat att hans namn ska få stå kvar. Det här gällde specifikt delstaten Colorado men påverkar även de andra delstater som har svartlistat eller planerat att svartlista presidentkandidaten.

Donald Trump har blivit blockerad av flera delstater som menar att hans namn inte får vara med på valblanketterna. Man har då hänvisat till en en över 150 år gammal skrivning i USA:s grundlag som är något vag men nämner att personer som deltagit i ett uppror ej kan hålla en politisk position. Presidentkandidaten överklagade dock vilket har resulterat i att hans namn har fått stå kvar under tiden högsta domstolen utredde om lagen stod på hans sida. Nu har högsta domstolen bestämt att Donald Trump har rätt och river upp beslutet.

En positivt nyhet för Donald Trump då supertisdagen sker imorgon där 15 delstater röstar om sin presidentkandidat. Just nu är det endast Nikki Haley som utmanar Donald Trump och det är osäkert om hon kommer fortsätta efter super tuesday. Nikki Haley har än så länge förlorat alla delstater utom en och mest troligt satsar hon på att Donald Trump kommer anses vara oberättigad som presidentkandidat innan presidentvalet. Donald Trump har flera andra rättsfall varav ett till är i högsta domstolen. Nyligen blev han dömd till miljardböter och näringsförbud efter att ha ljugit om sitt företags nettovärde för att få tillgång till mer förmånliga lån.

 

Trump kör förbi Biden i ny opinionsundersökning av NBC

I en ny undersökning utförd av NBC leder Donald Trump med 5 procentenheter – en ökning med 3 procentenheter jämfört med NBC:s opinionsmätning från november. Detta är ett nytt lägsta för Biden i NBC:s opinionsundersökning för presidentvalet 2024. Intressant nog har NBC även frågat vilken president man röstar på om Donald Trump blir dömd för ett brott – då vinner Biden knappt – detta är dock inom felmarginalen.

– På varje åtgärd jämfört med 2020 har Biden backat. Tron på att Biden är mer sannolik att klara jobbet som president – huvudprincipen i Biden-kandidaturen – har försvunnit, säger Jeff Horwitt som var en av de två personer som genomförde undersökningen.

Det är alltså ingen positivt bild som målas upp för Joe biden inför valet senare i år. Samtidigt tillägger man att mycket kan hända under de nästkommande månaderna och att attityden mot Joe Biden mycket väl kan skifta.

NBC:s opinionsundersökning gjordes under januari 26 – 30 efter att Donald Trump vunnit i Iowa och New Hampshire samt positiva nyheter om USA:s ekonomi. Dock skedde undersökningen innan USA bombade ett flertal mål i Mellanöstern efter att 3 amerikanska soldater avlidit efter en drönarattack i Jordanien.

Trots en starkt växande ekonomi med hundratusentals nya jobb anser väljarna att Donald Trump kan hantera ekonomin bättre med 55% till förmån för Donald Trump och 33% för Joe Biden. Även gränskontroll, invandring och fysisk samt mental hälsa är områden där Donald Trump leder.

Just nu är oddsen för Donald Trump vinner det amerikanska presidentvalet 2.00 jämfört med Joe Bidens 2.60 på Betsson.

NBC:s fullständiga opinionsundersökning kan läsas här.

Ytterligare en delstat svartlistar Trump från primärvalet

Det började med Colorado och nu har Maine gjort det samma när man väljer att porta Trump från valsedlarna. Anledningen är den samma som Colorados – man anser att den tidigare presidenten var delaktig i stormningen av Kapitolium 2021. Detta kan på pappret se ut som en icke-förlust för Donald Trump då Maine är en blå stat – men på grund av hur Maine delar upp Elektorskollegiet förlorar han minst ett säte där.

I det här fallet är det Demokraten Shenna Bellows som ligger bakom bannlysningen och inte högsta domstolen som i Colorado. Bellows hänvisar till samma sektion i konstitutionen som Colorado gjorde i ett dokument på 34 sidor. “Vi bevittnar, i realtid, försöket till stöld av ett val och fråntagande av rösträtt för den amerikanska väljaren” skriver Steven Cheung som är talesman för Trumps kampanj.

Fler stater förväntas följa Maine och Colorado men det är i slutändan upp till hösta domstolen om dessa portningar är lagliga eller inte. I Colorado är Trumps namn fortfarande kvar på valsedlarna medan hans överklagan till högsta domstolen bearbetas.

Under december månad har Trumps odds blivit försvagade hos spelbolaget Betsson men han är fortfarande favoriten med 2.25 i odds jämfört med Bidens 3.00.

 

Stort bakslag för Trump – Stängs ute från primärvalet i Colorado

Colorados högsta domstol pekar på en 155 år gammal grundlag när man väljer att förbjuda Donald Trump från att delta presidentvalet. Domstolen, som röstade 4-3 till förmån för att porta Trump, hänvisar till sektion tre i fjortonde tillägget i USA:s konstitution.

I konstitutionen står det att den som svurit en ed att försvara konstitutionen inte får ha ett politisk säte om man har deltagit i ett uppror. I det här fallet menar domstolen att Donald Trump hetsat fram stormningen av den amerikanska kongressbyggnaden 2021. Bland annat genom att uppmuntra sina väljare att marschera mot Kapitolium samt vid flera tillfällen påstått att valet var riggat och försökt få vice presidenten att stoppa senaten från att fullborda räkningen.

Donald Trumps team har kallat händelsen “tyrannisk” och tänker överklaga till högsta domstolen. Liknande fall om Republikanernas favoritkandidat har skett i flera andra delstater men har då dragits tillbaka eller avfärdats. Detta är alltså första gången en domstol väljer att förbjuda Donald Trump från att stå på en delstats röstblankett.

Donald Trumps odds har inte rört sig märkbart sen tillkännagivandet och det återstår att se om man lyckas vinna i högsta domstolen. Gör man inte det så kan det bli knivigt för Republikanen då flera viktiga delstater förväntas rösta om liknande åtgärder innan valet 2024.

 

Biden halkar efter Trump i fem av sex vägmästarstater i ny mätning

I en opinionsundersökning av Times/Siena har Trump lyckats slå Biden i nästan alla vågmästarstater med 4-10 procentenheter. Endast Wisconsin lutar svagt åt Biden med 2 procentenheter. Det är Bidens ålder och hälsa som nämns som en av orsakerna men även hans hantering av ekonomin och andra områden.

Det är staterna Arizona, Georgia, Michigan, Nevada och Pennsylvania som svängt i Trumps favör. Biden själv menar dock att “8 utav 10 mätningar visar att han leder i vågmästarstaterna” och att han ej är orolig över att tappa dem. Det har tidigare pratats intern i demokratiska partier om Joe Bidens hälsa och om man borde välja en yngre kandidat för valet. Biden har vid flera tillfällen sett yr och vilsen ut under framträdanden samt snubblat ett flertal gånger vilket bland annat lett till en modifierad trappa till Air Force One. Det finns dock inget som pekar på att man skulle ersätta Joe Biden inför valet 2024.

Hos Betsson har Donald Trump något lägre odds än Biden med 2.50 mot 2.87 i odds. Det samma gäller även för Republikanerna som har 1.90 odds där Demokraterna hamnar strax efter med 1.95.

Det amerikanska valet går av stapeln 2024 och som det ser ut nu blir det en match mellan Joe Biden och Donald Trump igen. Utgången är dock högst osäker och det flesta mätningar pekar på att det blir en nagelbitare.

 

Moderaterna hamnar i SD:s backspegel i flera nya mätningar

Bild: Youtube

Sverigedemokraterna har gått framåt i flera opinionsmätningar 2023 och Aftonbladet/Demoskops senaste mätning är inget undantag. I mätningen ökar SD med blyga 0,6 procentenheter – men Moderaterna backar med 1,4. Det är hela 8 mandat vilket resulterar att de två partierna är lika stora även om SD leder med pyttesmå 0,1 i procentenheter. Vi har tidigare sett att M rusat förbi SD i ett flertal mätningar, men nu går det åt motsatt håll.

Moderaterna är inte det enda partiet som har fått dystra siffror i mätningen: Liberalerna har 2,4% av väljarnas stöd och hamnar en bra bit under spärren. För Miljöpartiet ser det lite ljusare ut där man stöttas av 3,8% av väljarna och sett en ökning på 0,7 procentenheter. Förutsatt att MP når spärren så har V+S+MP+C ett bekvämt övertag över Tidöpartierna.

SVT:s väljarbarometer från okt 2023 är siffrorna ännu värre för Moderaterna som ligger på 17,5% jämfört med SD:s 20,2%. Även här ser det dystert ut för högerblocket som riskerar tappa både L och KD medan C och MP ser ut att precis klara spärren.

Trenden fortsätter i Indikator Opinions opinionsundersökning för september 2023 där siffrorna återigen ger SD ett nätt försprång om 0,6 procentenheter. Samtidigt fortsätter Socialdemokraterna visa starka siffror i alla 3 undersökningar där man som värst ligger på 36,5%.

 

Vad påverkar betting odds för nationella val?

Betting och val

Vi ska prata om ett fascinerande fenomen som blivit alltmer framträdande under nationella val – betting odds på val. Det kan verka oväntat, men detta är en verklighet där folk från alla hörn av världen placerar sina vad på valresultat. Denna utveckling erbjuder inte bara chans till ekonomisk framgång för de som satsar, det erbjuder också nya perspektiv på hur olika kandidater och partier uppfattas av allmänheten.

När det kommer till att påverka utfallet av nationella val, spelar politiska partier och deras kandidater utan tvekan en central roll. Denna roll definieras av några avgörande faktorer: partiets rykte, politiska plattformar, kandidaternas karisma, tidigare prestationer och offentliga image. Allt detta återspeglas naturligtvis i betting.

Partiernas rykte och politiska plattformar

Ett partis rykte kan ofta föregå det och forma väljarnas uppfattning innan en kandidat ens introduceras. Etablerade partier med en historia av politiska framgångar tenderar att ha en konkurrensfördel, eftersom väljarna har förtroende för deras erfarenhet och stabilitet.

Politiska plattformar erbjuder en klar vision för framtiden och påverkar direkt väljarnas beslutsprocess. Partier som kan formulera omfattande, pragmatiska och tilltalande politiska planer har större chans att vinna väljarnas gillande och därmed påverka valresultatet till sin fördel.

Kandidaterna: Karisma, meriter och offentlig bild

Kandidaterna gestaltar sina respektive partier, och deras personliga attribut kan betydligt påverka valutgången. Karisma är en central faktor, då kandidater som kan inspirera och skapa band med väljarna ofta får övertag i politiska strider.

Också kandidatens meritförteckning granskas noga. Bevisad politisk skicklighet kan förstärka en kandidats dragningskraft, medan inkompetens eller skandaler snabbt kan underminera allmänhetens förtroende.

Till sist spelar en kandidats offentliga bild – hur de ses av allmänheten – en avgörande roll. Detta inkluderar deras integritet, ledarstil och eventuella märkvärdiga framgångar eller misslyckanden.

Sammanfattningsvis påverkas sannolikheten för nationella valresultat till stor del av de politiska partiernas dynamik och kandidaternas personlighet. Dessa faktorer bidrar till det komplexa och ständigt föränderliga politiska landskapet.

Påverkan av det sociopolitiska klimatet

Näst på tur kommer vi att dyka djupare in i hur det sociopolitiska klimatet, inklusive faktorer som ekonomiska förhållanden, social oro och nationella säkerhetsfrågor, kan påverka oddsen i nationella val.

Effekterna av det sociopolitiska klimatet

Det sociopolitiska klimatet i ett land under en valperiod kan ha en betydande inverkan på oddsen för nationella val. Denna påverkan kan ses i termer av landets ekonomiska situation, nivån av social oro, nationella säkerhetsfrågor och allmänhetens generella syn på regeringens prestationer.

Ekonomiska förutsättningar

En nations ekonomiska tillstånd spelar ofta en central roll när det kommer till att bestämma oddsen för valresultat. Historiskt sett har etablerade politiker lyckats bra under perioder av ekonomisk blomstring och haft det svårare när ekonomin är i en nedåtgående fas. Väljarna tenderar att koppla sitt personliga ekonomiska välbefinnande till den rådande administrationens ekonomiska politik. Låt oss titta på exempel från de mest färgstarka och minnesvärda presidentvalskampanjerna, och det är naturligtvis i USA. Detta blev tydligt i det amerikanska presidentvalet 1992 då den sittande presidenten George H.W. Bush stod inför en recession, vilket många anser bidrog till Bill Clintons seger.

Social oro och nationell säkerhet

På liknande vis kan intensiteten av social oro och uppfattade hot mot nationell säkerhet påverka hur folk röstar. I perioder av omfattande social oro tenderar väljarna att luta sig mot kandidater som de anser kan återinföra ordning och stabilitet. Detta fenomen var synligt under det amerikanska presidentvalet 1968, mitt i tumultet för medborgerliga rättigheter, där Richard Nixons kampanj för “lag och ordning” vann stort stöd bland väljarna.

Media och allmän opinion

Mediernas och opinionsundersökningarnas förmåga att både formgiva och reflektera oddsen för nationella val är enorm. Dessa två faktorer spelar en avgörande roll i formandet av vallandskapet, och deras effekter är långtgående och nyanserade.

Kraften i mediaberättelser

Media, både traditionella och digitala, är huvudsakliga informationskällor för medborgarna. De berättelser som medierna skapar kan i hög grad påverka människors uppfattning om en kandidat eller ett politiskt parti, och därmed deras röstningsbeteende. Ta till exempel det amerikanska presidentvalet 2016, där den kontinuerliga mediebevakningen av Donald Trump, trots att den ofta var negativ, gynnade honom genom att hålla honom i fokus och göra honom till en central figur i valdiskursen.

Medielandskapet har genomgått en betydande omvandling tack vare framväxten av sociala medieplattformar såsom Twitter och Facebook. Dessa plattformar fungerar som demokratiserande verktyg som ger allmänheten möjlighet att engagera sig i politiska diskussioner, sprida information och skapa gemensamma narrativ. Men de ger också utrymme för felaktig information och propaganda, vilket kan påverka allmänhetens uppfattning och påverka valresultat.

Opinionsundersökningar – Reflektera och formge allmänhetens åsikt

Opinionsundersökningar har en dubbel funktion. De speglar allmänhetens inställning till kandidater, politiska program och upplevda resultat. Men, de kan också påverka allmänhetens uppfattning genom att skapa en flockmentalitet, där väljare kan vara benägna att stödja en kandidat som leder i opinionsundersökningarna och anta att majoritetens åsikt måste vara den rätta.

Opinionsundersökningarnas tillförlitlighet har dock ifrågasatts på grund av framträdande fall där de inte lyckats förutse valresultat, som t.ex. Brexit-omröstningen och det amerikanska presidentvalet 2016. Oavsett detta är deras inflytande när det gäller att forma väljares uppfattning och skapa momentum för kandidater obestridligt.

Faktorer som påverkar oddsen för nationella val

Odds för nationella val påverkas av många olika faktorer, men två framträdande sådana är kampanjfinansiering och det rådande valsystemet. Låt oss undersöka dessa två viktiga faktorer separat.

Pengar gör skillnad

Den finansiella grunden för en kampanj spelar en avgörande roll för chanserna att vinna valet, men dess inflytande är nyanserat. En vanlig missuppfattning är att den sida som spenderar mest pengar alltid vinner. Relationen mellan kampanjfinansiering och valframgång är dock mer komplex.

I en tävling med verklig konkurrens kan finansiella resurser bidra till att öka en kandidats synlighet och räckvidd bland väljare, vilket kan påverka valresultatet. Men sambandet mellan kampanjutgifter och valframgång varierar betydligt. I vissa fall har kandidater med mindre resurser vunnit över mer välbefinansierade motståndare. Noterbart nog, enligt en Washington Post studie, kan en enda dollar påverka upp till tio röster i ett jämnt val. Finansiell styrka garanterar alltså inte seger, men kan vara avgörande i ett jämnt val.

Valsystem

Valsystemets utformning är en vital komponent som påverkar valoddsen på nationell nivå. Denna faktor har en tendens att hamna i skuggan av mer uppenbara aspekter i den bredare debatten, men för att på djupet förstå valoddsen är den oumbärlig.

Det finns två dominerande typer av valsystem: “Först till kvarn” och “proportionell representation”. Inom ett “Först till kvarn”-system, applicerat i länder som Storbritannien och USA, segrar de kandidater som får flest röster i en specifik valkrets, oberoende av om de uppnår absolut majoritet eller inte. Detta resulterar ofta i starka partisystem och tydliga vinnare, men kan även leda till överrepresentation av det vinnande partiet.

Å andra sidan, i ett system med proportionell representation, som tillämpas i länder som Tyskland och Nya Zeeland, får partierna mandat i proportion till antalet röster de erhållit. Detta gynnar ett flerpartisystem med en mer balanserad representation, men det kan också resultera i fler koalitionsregeringar och potentiellt mindre beslutsamt ledarskap.

Varje system har sin egen inverkan på de nationella valoddsen och formar unika politiska landskap. Genom att förstå dessa systematiska påverkansfaktorer kan vi få en mer precisa uppfattning om vad som driver de nationella valoddsen.

När vi lyfter blicken från kampanjfinansiering och valsystem, avtäcker vi ett komplext samspel mellan faktorer som i stor utsträckning bidrar till att forma odds för nationella valresultat.

Framväxande trender

Med den ständiga utvecklingen inom valpolitiken har nya trender, särskilt digitala kampanjer och dataanalyser, blivit betydande faktorer i valoddsen på nationell nivå. Dessa verktyg möjliggör för politiska partier och kandidater att engagera väljarna på ett mer riktat och personligt sätt, vilket potentiellt kan förändra valresultaten.

Digitala kampanjer

Digitala kampanjer har omformat spelplanen för nationella val. Politiska partier och kandidater använder nu diverse onlineplattformar, från sociala medier till e-postmarknadsföring, för att nå väljarna direkt. Detta inte bara expanderar deras räckvidd, utan gör också kommunikationen mer personlig. Kampanjmeddelanden kan nu skräddarsys efter specifika väljargruppers intressen, preferenser och demografiska profil, vilket kan öka valdeltagandet bland dessa grupper och därmed påverka valresultatet.

Kraften i dataanalys

Dataanalys har, tillsammans med digitala kampanjer, blivit en avgörande faktor i valpolitiken. Genom noggrann analys av väljardata, inklusive demografisk information, tidigare röstningsmönster och online-engagemang, kan kampanjer få en djupare förståelse för väljarbeteende, preferenser och åsikter. Sådana insikter möjliggör finjustering av kampanjstrategier och budskap som resonanserar med olika väljarsegment, och kan därför påverka valoddsen till deras fördel.

Microtargeting

Microtargeting är en innovativ strategi som har växt fram ur dataanalys. Det handlar om att identifiera specifika väljarsegment som sannolikt kommer att vara mottagliga för en kampanjs budskap, och rikta in sig på dem med personliga annonser, e-postmeddelanden och sociala medier innehåll. Genom att rikta resurserna mot de mest övertygande väljarna kan kampanjer maximera effekten av sina ansträngningar och potentiellt tippa valoddsen till deras fördel.

Det digitala svärdet med två egg

Det är väsentligt att komma ihåg att den digitala sfären, likt alla andra verktyg, kan vara ett svärd med två egg. Även om den erbjuder skräddarsydda meddelanden och en rikedom av insikter om väljarna, banar den också väg för spridning av missvisande information. Kritiker argumenterar att den ökade individualiseringen kan leda till manipulation av väljarnas uppfattningar och distribution av falska nyheter, vilket utgör betydande utmaningar för valens integritet.

Genom dessa framväxande trender framträder det klart att digitala kampanjer och dataanalys revolutionerar sannolikheten för nationella val, vilket visar hur valpolitiken utvecklas.

Slutsats

När vi knyter samman trådarna från vår diskussion, upptäcker vi att sannolikheten för nationella val påverkas av ett komplext samspel mellan många faktorer. Vi har belyst kandidaternas karisma, partistyrka, det ekonomiska klimatet och det sociopolitiska landskapet, bland många andra. Var och en av dessa faktorer, även om de är betydelsefulla individuellt, fungerar inte i isolering. Deras kombinerade effekt formar slutligen vallandskapet och påverkar kandidaternas sannolikhet i nationella val.

Inträdet av digitala kampanjer och dataanalys har tillfört ytterligare ett lager till denna komplicerade dynamik. Denna trend understryker den föränderliga naturen hos politiska kampanjer och de faktorer som påverkar deras utfall. Med digitala plattformar, mikro-målgruppsinriktning och det ständiga problemet med missvisande information, fortsätter valsfären att förändras i en snabb takt.

Detta komplexa och ständigt föränderliga landskap kräver kontinuerlig forskning och granskning. Att förstå vad som påverkar sannolikheten för nationella val är inte en statisk studie, utan en dynamisk, ständigt utvecklande berättelse som speglar vår föränderliga värld. Framtiden för valstudier lovar att vara lika komplex och fascinerande som dess förflutna och nuvarande.

Daniel Sonesson är Medborgerlig Samlings nya partiledare

Foto: YouTube

Under Medborgerlig Samlings riksstämma 2023 valde stämman Daniel Sonesson till ny partiledare. Han tar över efter Ilan Sadé som suttit på partiledarposten sedan 2016. Sonesson har många års erfarenhet i näringslivet och är VD och Koncernchef i Quickbit.

MED är ett parti som bland annat driver frågor som minskad byråkrati för företagare och att kraftigt sänka skattetrycket. I riksdagsvalet 2022 fick partiet 0,20% av rösterna och blev det tredje största partiet utanför riksdagen. I kommunvalen 2022 så lyckades partiet ta 11 mandat i fem kommuner.

Nästa val som MED ställer upp i är EU-valet den 9 juni 2024.

Francis Suarez drar sig ur Republikanernas primärvalskampanj

Foto: YouTube

I racet om att bli Republikanernas presidentkandidat kastar nu Francis Suarez, borgmästare i Miami, in handduken. Hans besked om att inte längre försöka bli Republikanernas kandidat till presidentposten kommer drygt två månader efter att han gav sig in i primärvalskampanjen.

Enligt spelbolaget Betsson så är Donald Trump just nu oddsfavorit som segrare i primärvalet. Bland andra republikanska namn så finns Vivek Ramaswamy, Ron DeSantis, Glenn Youngkin, Tim Scott med flera.

Presidentvalet är planerat att äga rum tisdag den 5 november 2024.

Fredrik Lindgren slutade på andra plats i Lettlands GP

Speedwaystjärnan Fredrik Lindgren slutade på andra plats i Lettlands GP som gick av stapeln förra helgen. Det var den polske Bartosz Zmarzlik som tog hem guldet. Finalen var full av dramatik och i det första startförsöket så kraschade Lindgren ganska omgående, och racet fick börja om. Vid omstartet så flög en del av från svenskens motorcykel, vilket gjorde att man fick ha ytterligare en omstart.

Bland andra svenskar hittar vi Kim Nilsson slutade på 14:e plats. Nästa deltävling tar plats i Storbritannien.

Fakta om speedway

Speedway är en motorsport som har sina rötter i början av 1900-talet och har sedan dess vuxit till en populär och adrenalinfylld gren. Ursprungligen föddes sporten i Storbritannien och USA och spreds sig sedan till andra delar av världen. En karakteristisk och spännande aspekt av speedway är dess unika motorcyklar. Dessa specialanpassade motorcyklar saknar bromsar och har en enkel växellåda med vanligtvis bara en växel. Däcken är breda och robusta för att ge förarna optimalt grepp på den lösa underlaget som banorna består av.

Speedwaybanor är kortare än traditionella motorbanor och har en oval form. De varierar i storlek, men generellt sett är en bana ungefär 260-425 meter lång. Den lösa ytan av grus eller sand gör det möjligt för förarna att sladda och glida genom kurvorna, och detta skapar spektakulära manövrar och dramatiska omkörningar under loppen. Startprocedurer är explosiva och spännande, där förarna står på linje och när startljuset slocknar, accelererar de med full kraft.

Ett typiskt speedwaylopp består av flera “heat” där fyra förare tävlar mot varandra. Poäng fördelas baserat på placering, och den förare med högst poängsumma vinner tävlingen. Utöver individuella tävlingar finns det också lagbaserade tävlingar, där klubbar tävlar mot varandra i en lagserie. För att säkerställa säkerheten bär förarna skyddsutrustning, inklusive hjälm, handskar, stövlar och skyddskläder, med tanke på sportens höga hastigheter och närkontakten mellan förarna.

Speedway har blivit populärt i flera länder runt om i världen, inklusive Storbritannien, Sverige, Polen, Danmark, Australien och USA. Det internationella tävlingsschemat inkluderar evenemang som Speedway World Cup och individuella Speedway Grand Prix, där förare från olika länder tävlar om titeln. Sporten lockar inte bara utövare utan även en hängiven publik som uppskattar de dramatiska och intensiva loppen som speedway erbjuder. Vissa tycker även att betting på speedway är spännande.