EU-valet 2024

EU-valet 2024 – Odds & Bettingsidor

EU-Valet 2024 Odds Betting

Den 6 – 9 juni hålls EU-valet 2024 och det väntas bli ett av de mer spännande valen på senare tid då flera partier har växt kraftigt i Europa de senaste 5 åren och ett potentiell maktskifte är möjligt. Hos Sverige är det totalt 21 ledamöter som ska väljas – Sverige fick ett extra efter Brexit och hade tidigare 20.

Medan EU-valet 2019 hölls några månader innan pandemin så har valet för 2024 inte haft samma tur att undvika globala världshändelser. Dels präglas valet av pandemins efterspår samt ett fullskaligt krig vid EU:s gräns. Båda dessa händelser spås påverka valet kraftigt, men det är oklart om väljarna kommer dyka upp i samma mängd för ett EU-val. Detta spås dock resultera i ett ökande valdeltagande som historiskt har varit svagt i Sverige jämfört med riksdagsvalet.

Den stora snackisen inför valet är om EPP kommer fortsätta sitt samarbete med S&D och RE. Det kristdemokratiska EPP (Europeiska Folkpartiet) har historiskt allierat sig med socialdemokratiska S&D och liberala RE. Dess gruppledare Manfred Weber har varit öppen med att han kan tänka sig kollaborera tillsammans med konservativa ECR. Baserat på opinionsundersökningar är det dock tveksamt om man kommer ha tillräckligt många mandat för detta och om så blir fallet behöver man också stöd från ALDE. Att samverka med den nationalistiska gruppen ID, som inget svenskt parti tillhör,  har dock uteslutits.

Spelbolag

Bonus

Betyg

Besök

100% UPP TILL 500KR

18+, regler och villkor gäller, stödlinjen.se, spela ansvarsfullt

100% UPP TILL 500KR

18+, regler och villkor gäller, stödlinjen.se, spela ansvarsfullt

100% UPP TILL 500KR

18+, regler och villkor gäller, stödlinjen.se, spela ansvarsfullt

100 kr gratisspel. 1x omsättningskrav

18+, regler och villkor gäller, stödlinjen.se, spela ansvarsfullt

EU-valet 2024 odds

Vi lägger upp de senaste oddsen så fort de blir tillgängliga hos spelbolagen.

Hur kan jag spela pengar på Europa Valet 2024?

De spelbolag vi listar har historiskt erbjudit flera odds på politik och ovanför kan du se tabellen för de olika spelbolagen som erbjuder odds på EU-Valet 2024.

Vem vinner EU-valet 2024?

Mittenpartierna (EPP, S&D, RE) spås behålla sin majoritet från 2019 enligt en undersökning av Europe Elects. Dock ser mittenpartierna ut att tappa eller stagnera jämfört med 2019 medan högergrupperna ECR och ID ökar med flera procentenheter. Intressant nog har EPP försökt charma högergrupperna för att skapa ett nytt konservativt block. Om detta blir verklighet återstår att se men valresultatet kommer onekligen påverka det.

Dessa siffror är dock för december och mycket kan hända under 6 månader. Siffrorna kommer sannolikt svänga en del fram tills dess.

Vilka partier deltar i EU-valet 2024?

Det finns totalt sju partigrupper i Europarlamentet samt en åttonde för grupplösa. Partigrupperna består av S&D (Socialdemokraterna), EPP (Moderaterna, Kristdemokraterna), ECR (Sverigedemokraterna), G/EFA (Miljöpartiet), ALDE (Centerpartiet, Liberalerna), GUE/NGL (Vänsterpartiet) samt ID.

Dessa grupper kan läggas i 2 olika block: Koalitionen och oppositionen. Koalitionen består som tidigare nämnt utav EPP, S&D och RE. Oppositionen innehåller resterande partigrupper inklusive de grupplösa. Som det ser ut nu har koalitionen ett stort övertag med 420 ledamöter mot oppositionens 285. Samtidigt är oppositionen inte ett block som samarbetar utan de är helt enkelt de partigrupper som inte är med i koalitionen.

Hur många röstar i EU-valet 2024?

Under 2019 var det endast 55% som röstade i Sverige – men deltagandet har stadigt ökat de senaste 3 valen. Under en opinionsundersökning i EU 2023 var det enbart 45% som visste att det skulle ske ett EU-val 2024. Europabarometern visar samtidigt att antalet personer som tänker rösta kan öka med 9 procentenheter jämfört med valet 2019.

När är EU-valet 2024?

Valet för Europaparlamentet 2024 hålls från 6 till 9 juni.