Republikanska partiet

Republikanska partiet – Odds & betting på kandidaterna till presidentvalet 2024

Republikanerna odds 2024

Bild:  Republican Party US, 2011. Wikimedia Commons.

Spelbolagen erbjuder odds på om en kandidat från republikanerna kommer vinna presidentvalet 2024 samt kan du satsa direkt på den kandidat du tror kommer ta hem valet.

Betsson

100% upp till 500 kr i välkomstbonus

Betsson erbjuder spel med riktiga pengar på politik och mycket mer!

18+, regler och villkor gäller, stödlinjen.se, spela ansvarsfullt
Disclaimer
Tänk på att oddsen i artikeln kan ändras innan vi hinner uppdatera dem. Det är ditt eget ansvar att ha koll på vilka odds som gäller.

Fakta om republikanska partiet

Republikanska partiet, ofta kallat GOP (från “Grand Old Party”), är ett av de två dominerande politiska partierna i USA, det andra är Demokratiska partiet. Partiet grundades 1854 som en reaktion mot spridningen av slaveri i landet och har sedan dess varit en central aktör i amerikansk politik.

Historiskt sett är Republikanska partiet mest känt för sitt motstånd mot slaveri och dess första president, Abraham Lincoln, ledde landet genom det amerikanska inbördeskriget och utfärdade Emancipation Proclamation, som befriade slavarna.

Ideologiskt sett är partiet ofta kopplat till konservatism i amerikansk politik. Det innebär att de generellt sett förespråkar mindre statlig inblandning i ekonomin, en stark nationell försvarspolitik och traditionella värderingar. Det är dock viktigt att notera att det finns olika inriktningar inom partiet, inklusive moderata republikaner och mer konservativa vingar.

I ekonomisk politik har Republikaner traditionellt stött lägre skatter och mindre regleringar för företag. De förespråkar ofta marknadsbaserade lösningar på ekonomiska problem.

På sociala frågor har Republikaner oftast varit konservativa, särskilt när det gäller ämnen som abort, vapenkontroll och samkönade äktenskap. Det finns dock interna splittringar inom partiet i dessa frågor.

I utrikespolitik har Republikaner historiskt stött en stark nationell säkerhetspolitik och en aktiv roll för USA i världen. De har också varit kända för sitt stöd till alliansen med Israel.

På miljöområdet har Republikaner ibland varit skeptiska till miljöskyddsåtgärder och har förespråkat en balans mellan miljöskydd och ekonomisk tillväxt.

Hälsopolitik har också varit en viktig fråga för partiet, med motstånd mot offentlig sjukvård som Obamacare och stöd för marknadsbaserade reformer inom hälso- och sjukvårdssystemet.

Republikanska väljare inkluderar konservativa, evangelikala kristna, företagare och konservativa på landsbygden. Partiet har också försökt att utöka sitt stöd bland minoritetsgrupper och unga väljare.

Partiet har haft olika ledare genom åren, inklusive framstående figurer som Ronald Reagan, George W. Bush och Donald Trump. Detta visar på mångfalden inom partiet och hur dess politiska plattform har utvecklats över tid, baserat på politiska omständigheter och väljarnas preferenser.

Externa länkar och resurser

Republikanernas officiella hemsida: https://www.gop.com/

Artiklar i Dagens Nyheter om republikanerna: https://www.dn.se/om/republikanerna/