Joe Biden

Odds och betting på Joe Biden i presidentvalet 2024

Joe Biden Odds

Joe Biden är USA:s 46:e president och tillträdde 20 januari 2021 efter att ha besegrat Donald Trump i presidentvalet 2020. Han kommer även ställa upp i presidentvalet 2024 som Demokraternas toppkandidat. Det står ej klart vem hans motståndare bland Republikanerna kommer bli men mycket tyder på att det blir antingen Donald Trump alternativt Ron Desantis.

Alla de stora spelbolagen erbjuder odds på Joe Biden och amerikanska presidentvalet 2024. Bland oddsen hittar du såklart vinnarodds för varje kandidat och vilket parti som förväntas vinna.

Betsson

100% upp till 500 kr i välkomstbonus

Betsson erbjuder spel med riktiga pengar på politik och mycket mer!

18+, regler och villkor gäller, stödlinjen.se, spela ansvarsfullt
Disclaimer
Tänk på att oddsen i artikeln kan ändras innan vi hinner uppdatera dem. Det är ditt eget ansvar att ha koll på vilka odds som gäller.

Kommer Joe Biden vinna presidentvalet 2024?

Den nuvarande presidenten har serverats en mängd problem sen han tillträdde däribland inflation, Rysslands anfallskrig i Ukraina samt stigande arbetslöshet. Han ledde även USA:s smått kaotiska utträde ur Afghanistan. Utöver detta så har Joe Bidens mentala hälsa och ålder ifrågasatts då han vid flera tillfällen snubblat och uppträtt vilsen under evenemang. Det finns alltså gott om ammunition för Republikanernas kandidater.

När Joe Biden tillträdde så låg hans stöd på över 50%, men på grund av ovannämnda faktorer så har stödet droppat ner till 41% (augusti 2023). Samtidigt upplever USA sin kanske mest splittrade period i modern tid med polariserande debatter om abort, skjutvapen, klimatförändring och ekonomi. Samtidigt finns det en risk at Republikanernas populäraste kandidat, Donald Trump, inte kommer kunna ställa upp i valet på grund av de åtal som väckts mot honom. Dock har USA:s grundlag väldigt få regler när det kommer till att kandidera till president och i teorin kan han alltså göra detta från fängelset, om det skulle gå så långt.

Är Joe Biden för gammal för att vinna presidentvalet?

Joe Biden kommer fylla 82 år 2024 och skulle han vinna presidentvalet innebär det att han avslutar sitt ämbete 86 år gammal. Sen han tillträdde 2021 har det dykt upp ett flertal videor där presidenten fallit på marken, tappat tankegången under tal och framträtt desorienterad. I en undersökning av Newsweek hade 75% av demokratiska väljare sagt att de oroar sig över Joe Bidens ålder. Demokratiska partiet har också visat oro och har bland annat kortat ner trappan till Air Force One för att förhindra att Joe Biden snubblar.

Samtidigt har inte röstberättigade Amerikaner en buffé av alternativ. Det är antingen Joe Biden eller kandidaten som representerar Republikanerna.

Är Joe Biden vänster eller höger?

Även om han ofta målas upp som en vänsterpolitiker i USA så befinner han sig primärt i center, med lätt lutning till vänster. Fastän Joe Biden är mer liberal än tidigare presidenter så är han tvungen att balansera sin politik väldigt noga för att inte riskera förlora vågmästarstater (swing states). Tittar vi på hans mer progressiva sida så är för abort, strängare vapenlagar och att avkriminalisera cannabis. Samtidigt har han ratat Medicare for All och ökat privatiseringen av USA:s sjukvård

Externa länkar och resurser

Officiell hemsida: https://joebiden.com/

Engelska wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Joe_Biden

Svenska wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Joe_Biden