Demokratiska partiet

Demokratiska partiet – Odds & betting på kandidaterna till presidentvalet 2024

Bild: US Democratic Party Logo, 2010. Wikimedia Commons.

Spelbolagen erbjuder odds på om en kandidat från demokraterna kommer vinna presidentvalet 2024 samt kan du satsa direkt på den kandidat du tror kommer ta hem valet.

Betsson

100% upp till 500 kr i välkomstbonus

Betsson erbjuder spel med riktiga pengar på politik och mycket mer!

18+, regler och villkor gäller, stödlinjen.se, spela ansvarsfullt
Disclaimer
Tänk på att oddsen i artikeln kan ändras innan vi hinner uppdatera dem. Det är ditt eget ansvar att ha koll på vilka odds som gäller.

Fakta om demokratiska partiet

Demokratiska partiet är ett av de två huvudpolitiska partierna i USA, det andra är Republikanska partiet. Partiet har en rik historia som sträcker sig tillbaka till 1820-talet. Demokraterna har en bred och mångfacetterad väljarbas, och de har genom åren genomgått olika politiska förändringar och utvecklingar.

Historiskt sett har Demokratiska partiet varit associerat med olika politiska plattformar, men det har ofta stött politik som främjar social rättvisa, ekonomisk jämlikhet och ett aktivt federalt reglerings- och reformarbete.

Ideologiskt sett har Demokraterna varierat över tid, men de är oftast kopplade till liberalism och progressivism i amerikansk politik. Det innebär att de generellt sett förespråkar en mer aktiv roll för regeringen i att lösa samhällsproblem, ökad social välfärd och stöd för mångfald och sociala rättigheter.

I ekonomisk politik har Demokraterna traditionellt förespråkat progressiva skatter, regleringar för att skydda arbetstagare och konsumenter, samt stöd för sociala program som socialförsäkring och offentlig sjukvård.

På sociala frågor har Demokraterna oftast stött rättigheter för minoritetsgrupper, inklusive samkönade äktenskap och jämställdhet. De har också varit mer benägna att stödja restriktioner på vapen och aborträttigheter.

I utrikespolitik har Demokraterna förespråkat diplomatiska lösningar på internationella konflikter och internationellt samarbete. De har också varit mer benägna att betona frågor som klimatförändringar och mänskliga rättigheter.

Miljöpolitik har varit en viktig fråga för Demokraterna, och de har ofta stött regleringar för att bekämpa klimatförändringar och miljöskydd.

Hälsopolitik har också varit en central fråga för partiet, med starkt stöd för att utöka tillgången till sjukvård och förbättra sjukförsäkringssystemet.

Demokratiska väljare inkluderar en mångfald av grupper, inklusive minoritetsgrupper, kvinnor, fackföreningsmedlemmar och unga väljare. Partiet har också haft olika ledare genom åren, inklusive framstående figurer som Franklin D. Roosevelt, John F. Kennedy och Barack Obama. Detta visar på mångfalden inom partiet och hur dess politiska plattform har utvecklats över tid baserat på politiska omständigheter och väljarnas preferenser.

Externa länkar och resurser

Demokraternas officiella hemsida: https://democrats.org/

Artiklar i SvD om demokraterna: https://www.svd.se/tagg/demokraterna-i-usa