Riksdagsvalet 2022

Riksdagsvalet 2022 – Odds & Bettingsidor

Val 2022 Odds

Riksdagsvalet i Sverige 2022 kommer äga rum på söndagen den 11 september 2022. Vid detta datum så kommer valet för Sveriges riksdag för mandatperioden 2022-2026 att väljas in. Under samma tid så kommer det även att hållas allmänna vall till kommun- och regionfullmäktige. Redan nu så har spelbolagen odds uppe för dig som vill satsa en slant på hur valet kommer att sluta.

Betsson

100% upp till 500 kr i välkomstbonus

Betsson erbjuder spel med riktiga pengar på politik och mycket mer!

Disclaimer
Tänk på att oddsen i artikeln kan ändras innan vi hinner uppdatera dem. Det är ditt eget ansvar att ha koll på vilka odds som gäller.

Vilket parti blir störst 2022 enligt spelbolagen?

Socialdemokraterna är just nu det partiet som spelbolagen tror kommer bli störst i riksdagsvalet 2022. Moderaterna beräknas bli tvåa tätt följt av Sverigedemokraterna. Dessa odds kan svänga så här gäller det att vara med. För några veckor sedan så var det Sverigedemokraterna som väntades bli det näst största partiet.

Alla odds är hämtade från spelbolaget Betsson om inget annat anges i artikeln
Socialdemokraterna (S) Odds: 1.01
Sverigedemokraterna (SD) Odds: 7.50
Moderaterna (M) Odds: 14.00
Kristdemokraterna (KD) Odds: 6001.00
Centerpartiet (C) Odds: 6001.00
Vänsterpartiet (V) Odds: 5001.00
Liberalerna (L) Odds: 10001.00
Miljöpartiet (MP) Odds: 10001.00

Odds på vilka partier bildar regering efter nästa riksdagsval

Möjliga regeringskonstellationer som Betsson i dagsläget erbjuder dig att spela på:

Socialdemokraterna och Miljöpartiet | Odds: 8.00
Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna  | Odds: 5.00
Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet | Odds: 10.00
Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet | Odds: 20.00
Moderaterna och Kristdemokraterna | Odds: 4.00
Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet | Odds: 41.00
Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna | Odds: 6.00
Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet | Odds: 86.00
Någon annan regeringskonstellation | Odds: 3.00

Den regering som Betsson erbjuder lägst odds på, alltså bedömer som troligast, är den där Socialdemokraterna och Miljöpartiet bildar regeringen. Regeringen som Betsson erbjuder högst odds på är den där Moderaterna och Kristdemokraterna bildar regering tillsammans med Sverigedemokraterna. Om det skulle slå in så får man hela 20 gånger pengarna.

REGISTRERA DIG HOS BETSSON

18+, regler och villkor gäller, stödlinjen.se, spela ansvarsfullt

Odds på vem som blir statsminister efter riksdagsvalet 2022

De åtta etablerade partierna som är invalda i riksdagen

Odds Riksdagen 2022

Centerpartiet

Centerpartiet, förkortat som (C), är ett parti som är socialliberalt och har funnits sedan 1957, men gick  under namnet Bondepartiet redan 1913 innan man ändrade namn till Centerpartiet. Socialliberalism är en sammanslagning av socialism och liberalism; Socialliberalism lutar dock något mer åt socialism än liberalism. Ideologin ställer individen i centrum, till skillnad från socialismen som fokuserar på gruppen. Hur ska man bäst kunna tillgodose varje människas behov? Precis som de flesta partierna i riksdagen så är jämställdhet en brännande fråga och alla ska ha samma förutsättningar oavsett funktionshinder, utseende eller bakgrund. Det liberala i ideologin är att varje individ ska få bestämma själv hur de vill gå vidare och att inte staten ska stipulera hur du ska leva ditt liv.

Centerpartiet vill bland annat:

 • Varje individ ska ha mer frihet när det kommer till att välja vård, vilken skola du vill gå till, var du ska bo när du är gammal osv
 • Stoppa klimatförändring med en mer miljövänlig politik
 • Det ska vara mindre komplicerat att starta och driva ett företag eftersom företag skapar jobb
 • En mer reglerad flyktingpolitik där EU måste ta större ansvar och mer fokus på att invandrare ska vara självförsörjande och inte leva på bidrag

Odds på Centerpartiet i riksdagsvalet 2022

I riksdagsvalet 2018 så blev partiet det fjärde största i riksdagen där man fick 8,61 procent av rösterna. I Europaparlamentsvalet 2019 så fick man 10,78 procent som ledde till två mandat i parlamentet. Huruvida partiet får ett starkare eller svagare stöd 2022 återstår att se. Spelbolagen tror för närvarande att Centerpartiet kommer göra ett svagare val den här gången.

Riksdagsval 2022 % av rösterna: Centerpartiet

Över 7.5%
Odds: 2.05

Under 7.5%
Odds: 1.70

Kristdemokraterna

Kristdemokraterna (KD) är ett kristdemokratiskt parti. Partiet grundades 1964 och hette från början Kristen demokratisk samling (förkortat KDS). Kristdemokraterna har profilerat sig som ett icke-socialistiskt parti åt det borgerliga hållet. Frågor som man drivit och varit väldigt aktiva med att lyfta fram är bland annat familje- och äldrefrågor, integration och kriminalpolitik. Från 1996 till 2017 så hade KD en vitsippa som symbol för partiet. År 2017 valde man emellertid att byta till en blåvit logotyp med bokstäverna K och D.

Kristdemokraterna vill bland annat:

 • Bygga ett samhälle där människor kan åldras i trygghet och värdighet
 • Förstärka familjens roll i samhället
 • Reformera svensk sjukvård för att alla ska få rätt behandling och omvårdnad
 • Ökad trygghet i form av fler poliser

Odds på Kristdemokraterna i riksdagsvalet 2022

Kristdemokraterna fick 6,3 procent i riksdagsvalet 2018 vilket man själv ansåg vara ett succéval. Detta med all rätt då flera opinionsundersökningar pekade på att Kristdemokraterna faktiskt skulle åka ur riksdagen bara ett par månader innan valet.

Riksdagsval 2022 % av rösterna: Kristdemokraterna

Över 6%
Odds: 1.67

Under 6%
Odds: 2.10

Socialdemokraterna

Socialdemokraterna (S) är ett socialdemokratiskt parti och är det största partiet i Sverige och håller även flest mandat i riksdagen efter att ha fått 28,26 procent av rösterna i Riksdagsvalet 2018.  Som ett socialdemokratiskt parti så är frågor som jämlikhet och solidaritet essentiella; Man vill ha ett samhälle där alla har samma möjligheter oavsett ens bakgrund. Efter riksdagsvalet 2014 så har partiet fått adaptera sig till ett allt tuffare politiskt klimat. Bland annat har man fått presentera en ny hårdare invandringspolitik efter att ha förlorat flera väljare till M och SD. Med över ett år kvar till valet 2022 så kan mycket ske och det återstår att se om S kommer fortsätta vara Sveriges största parti.

Socialdemokraterna vill bland annat:

 • Göra så att sjukvården och skolan ska bli bättre
 • Sverige ska bli mer jämlikt
 • Människor som har kommit till Sverige från andra länder ska få jobb snabbare.
 • Det ska finnas fler poliser för ökad trygghet.

Odds på Socialdemokraterna i riksdagsvalet 2022

I riksdagsvalet 2018 så blev Socialdemokraterna det största partiet med 28,26 procent av rösterna. Detta var emellertid det lägsta valresultatet i partiets historia sedan allmän rösträtt infördes år 1921. I skrivande stund så har spelbolagen fortfarande Socialdemokraterna som favorit till att bli det största partiet i Sveriges riksdag 2022 tätt följda av både Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Riksdagsval 2022 % av rösterna: Socialdemokraterna

Över 30.5%
Odds: 3.50

Under 30.5%
Odds: 1.26

Vänsterpartiet

Vänsterpartiet, eller ‘V’, är ett socialistiskt parti som, precis som Socialdemokraterna, härstammar från den socialistiska arbetarrörelsen. V kan jämföras med Socialdemokraterna och delar många av deras åsikter, men det har klart upstått en klyfta mellan de två partierna under senare år. Partiet vill bland annat ha ett totalförbjud på vinst inom välfärden, högre skatter för de rika, lägre skatter för lågklassen och ökad anställningstrygghet. Jämfört med S så är man något närmare socialismen och tar ett större avstånd från liberalism.

Vänsterpartiet vill bland annat:

 • Förbjuda vinst inom välfärden
 • En fortsatt generös flyktingpolitik där flyktingar ska kunna erbjudas mer legala vägar in i Europa
 • Förbättrade arbetsvillkor för lärare och sjuksköterskor
 • Höja skatterna för företag samt överklassen
 • Ett Sverige som drivs av 100% förnybar energi

Odds på Vänsterpartiet i riksdagsvalet 2022

Under valet 2018 fick man 7,9% av rösterna. Detta innebar att partiet fick 28 riksdagsmandat. I valet 2022 så verkar spelbolagen vara överens om att partiet kommer öka.

Riksdagsval 2022 % av rösterna: Vänsterpartiet

Över 8.0%
Odds: 2.00

Under 8.0%
Odds: 1.72

Betsson

100% upp till 500 kr i välkomstbonus

Betsson erbjuder spel med riktiga pengar på politik och mycket mer!

Liberalerna

Liberalerna hette tidigare Folkpartiet och det sedan ett beslut om namnbyte på deras landsmöte i november 2015. Anledningen till namnbytet ska ha varit att framhäva partiets rötter i upplysningstiden och även tydliggöra partiets aktuella värderingsgrund. Liberalerna definierar sig som ett liberaler och den politiska ideologin liberalism står i centrum. Något som man värnar om är individens frihet och marknadens suveränitet.

Liberalerna vill bland annat:

 • Försvara den liberala demokratin
 • Göra skolan statlig igen
 • Skatterna ska sänkas så att det lönar sig att plugga, arbeta och driva företag.
 • Utveckla EU-samarbete

Odds på Liberalerna i riksdagsvalet 2022

I riksdagsvalet 2018 så blev Liberalerna det sjunde största partiet i Sveriges riksdag. Endast Miljöpartiet har färre mandat. Totalt fick man 5,49 procent av rösterna. Spelbolagen verkar tro att Liberalerna kommer klara sig kvar i riksdagen även i riksdagsvalet 2022. Mycket kan emellertid hända och Betsson erbjuder i skrivande stund två gånger pengarna om Liberalerna skulle få under 3,5 procent och därmed åka ut ur riksdagen.

Riksdagsval 2022 % av rösterna: Liberalerna

Över 5.0%
Odds: 1.65

Under 5.0%
Odds: 2.11

Miljöpartiet

Miljöpartiet de gröna, eller bara Miljöpartiet, bildades 1981. Sedan riksdagsvalet 2014 har man ingått i regeringen tillsammans med Socialdemokraterna. Partiet är svårt att placera på den ideologiska skalan men deras samarbete med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har gjort att partiet betraktas som mer vänster. Den kanske mest centrala frågan som partiet driver är miljöfrågan. En hållbar utveckling, miljö och klimat är något som tar stor plats i Miljöpartiets politik. Andra Viktiga frågor för partiet är migrationspolitik, fred och jämställdhet.

Miljöpartiet vill bland annat:

 • Bygga ett hållbart samhälle där det är lätt att leva miljövänligt
 • Satsa på klimatsmart och ekologisk mat
 • Satsa på internationellt samarbete för att minska överfiske och utsläpp
 • Den biologiska mångfalden ska räddas

Odds på Miljöpartiet i riksdagsvalet 2022

Miljöfrågor har fått ett rejält uppsving senaste åren mycket tack vare Greta Thunbergs aktivism. Senaste året har emellertid frågor om miljön hamnat mer i skymundan på grund av rådande pandemi. Spelbolagen verkar överens om att Miljöpartiet stannar i riksdagen.

Riksdagsval 2022 % av rösterna: Miljöpartiet

Över 4.5%
Odds: 1.80

Under 4.5%
Odds: 1.90

Moderaterna

Moderata Samlingspartiet, oftast bara kallade Moderaterna, är ett liberalkonservativt parti. Sett till antalet mandat i riksdagen så är Moderaterna Sveriges nästa största parti. Partiet har sedan 1979 blivit det största borgerliga partiet i alla riksdagsval. Politiskt står man till höger och är positivt inställda till marknadsekonomi och kapitalism. Sänkta skatter, privatiseringar och avregleringar är något som förespråkas och som man menar ökar friheten.

Moderaterna vill bland annat:

 • Bryta bidragsberoende
 • Fler ska få möjlighet att köpa sin första bostad
 • Stärk skolans kompensatoriska uppdrag
 • Sänka skatten

Odds på Moderaterna i riksdagsvalet 2022

I riksdagsvalet 2018 fick Moderaterna 19,84 procent. Det var en minskning med 3,49 procentenheter jämfört med riksdagsvalet 2014. Spelbolagen verkar inte tro att Moderaterna kommer slå Socialdemokraterna som det parti som får högst procent i riksdagsvalet 2018. Däremot så verkar det troligt att partiet gör ett bättre val än förra.

Riksdagsval 2022 % av rösterna: Moderaterna

Över 18.5%
Odds: 1.85

Under 18.5%
Odds: 1.85

Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna (SD) är ett socialkonservativt parti som har invandringspolitiken som en av sina kärnfrågor. Partiet är kritiskt till det mångkulturella samhället och kräver en kraftigt begränsad invandring. Sverigedemokraterna värnar om svenskheten och de svenska traditionerna, som partiet menar är hotade och riskerar att gå förlorade. Genom åren har partiet varit föremål för väldigt hård granskning av media och blivit beskyllda för att vara främlingsfientliga och högerpopulistiska.

Sverigedemokraterna vill bland annat:

 • Stoppa asylmottagandet i Sverige
 • Verka för internationell flyktinghjälp i närområde
 • Införa hårdare straff
 • Successivt öka försvarsanslaget till 2,5 % av BNP och öka antalet värnpliktiga och förband

Odds på Sverigedemokraterna i riksdagsvalet 2022

Spelbolagen verkar tro att det är antingen Sverigedemokraterna eller Moderaterna som blir näst största parti. Det erbjuds bra odds för de som tror att SD kan bli landets största parti eller få ett högt resultat i övrigt.

Riksdagsval 2022 % av rösterna: Sverigedemokraterna

Över 20.5%
Odds: 1.65

Under 20.5%
Odds: 2.10

Betsson

100% upp till 500 kr i välkomstbonus

Betsson erbjuder spel med riktiga pengar på politik och mycket mer!

Mindre partier som försöker ta sig in i riksdagen – Odds på Alternativ för Sverige, Feministiskt initiativ, Medborgerlig samling och Piratpartiet

Alternativ För Sverige Odds 2022

Bland partierna som ännu inte har lyckats ta sig in i riksdagen så finner vi bland annat Alternativ för Sverige (AfS), Medborgerlig Samling (Med), Feministiskt initativ (FI) och Piratpartiet (PP). Givetvis finns det ännu fler partier med ambitioner på att ta sig in riksdagen 2022. Dessa är emellertid de som Betsson erbjuder odds på utanför de etablerade riksdagspartierna.

I riksdagsvalet 2018 så fick partierna följande resultat:

AfS – Alternativ för Sverige 0,31% andel av rösterna.
FI – Feministiskt initiativ 0,46% andel av rösterna
Med – Medborgerlig samling 0,20% andel av rösterna
PP – Piratpartiet 0,11% andel av rösterna

Samtliga av dessa partier var alltså långt från att ta sig över 4% spärren till riksdagen. Det är emellertid mycket som kan hända inför valet och Betsson erbjuder i skrivande stund odds för dig som tror dig veta om något av dessa partier kommer öka eller minska sitt valresultat vid nästa riksdagsval.

REGISTRERA DIG HOS BETSSON

18+, regler och villkor gäller, stödlinjen.se, spela ansvarsfullt

Alternativ för Sverige (AfS)

Alternativ för Sverige (AfS) är ett svenskt politiskt parti lanserat den 5 mars 2018. Den 31 mars så gick AfS ut med att partiet hade passerat 1000 medlemmar. Partiets namn är inspirerat av Alternativ för Tyskland som rönt framgångar i vårat grannland. Som partinamnet avslöjar så är hela syftet att vara ett alternativ till de gamla partierna och ett alternativ för Sverige. AfS har beskrivit som nationalistiskt, högerpopulistiskt och högerextremt av massmedia. AfS kan, något förenklat, beskrivas som en mer radikalare variant av Sverigedemokraterna. Förutom att stoppa invandringen så vill partiet dessutom genomföra en omfattande återvandring av invandrare. Trots att partiet bildats samma år som riksdagsvalet 2018 hölls så fanns det en del som tydde på att man skulle kunna ta sig in i riksdagen. Två veckor efter att man startat partiet så fick AfS nästan 2% av stödet i opinionen, enligt Yougov. Därtill hade AfS värvat ett flertal riksdagsledamöter från Sverigedemokraterna. Det hela slutade emellertid i ett fiasko då partiet enbart lyckades få 0,31% av rösterna.

AfS vill bland annat:

 • Kraftfull ökning av antalet utvisningar.
 • Lägga ned Migrationsverket och inrätta Återvandringsverket.
 • Uppmuntra frivillig återvandring.
 • Omprövning av utdelade uppehållstillstånd.
 • Striktare krav för anhöriginvandring.
 • Höjda krav för svenskt medborgarskap.
 • Arbetskraftsinvandring enbart för specialister.
 • Integration är omöjlig på politisk väg.

Odds på Alternativ för Sverige i riksdagsvalet 2022

Spelbolaget Betsson erbjuder odds på om Alternativ för Sverige kommer ta sig över 0,75% eller inte. Bli medlem hos Betsson om du är intresserad av att satsa pengar på Alternativ för Sverige i riksdagsvalet 2022.

Riksdagsval 2022 % av rösterna: Alternativ för Sverige

Över 0.75% av rösterna
Odds: 6.50

Under 0.75% av rösterna
Odds: 1.08

Feministiskt initiativ (Fi)

Feministiskt initiativ grundades 2005 och ställde redan året efter upp i riksdagsvalet 2006. I riksdagsvalet 2014 så var man inte helt långt ifrån att ta sig in i riksdagen men landade till slut på 3,12 procent. I riksdagsvalet 2018 backade partiet kraftigt och fick 0,46% av rösterna. Tidigare har man även haft representation i Europaparlamentet men förlorade det mandatet när man åkte ut 2019. En taktik som partiet har använt för att locka väljare har varit att organisera så kallade homepartyn. Detta är något som kopplades till valsuccén som partiet hade i EU-valet 2014 då Feministiskt initiativs Soraya Post röstades in i Europaparlamentet.

Fi vill bland annat:

 • Motverka mäns våld mot kvinnor
 • Motverka sexuella trakasserier
 • Bekämpa våld, rasism och nationalism
 • Arbeta för fred och hållbarhet
 • Förändra EU. Bland annat genom att införa samtyckeslagen och satsa på mer våldsförebyggande arbete

Odds på Feministiskt initiativ i riksdagsvalet 2022

Spelbolaget Betsson erbjuder odds på om Feministiskt initiativ kommer ta sig över 0,40% eller inte. Bli medlem hos Betsson om du är intresserad av att satsa pengar på hur det går för Feministiskt initiativ i valet 2022.

Riksdagsval 2022 % av rösterna: Feministiskt initiativ

Över 0.25%
Odds: 3.00

Under 0.25%
Odds: 1.35

Medborgerlig samling (Med)

Medborgerlig Samling är ett parti som beskriver sin ideologi som liberalkonservativ. I riksdagsvalet 2018 så lyckades partiet få 0,20% av rösterna och blev då det tredje största partiet utanför riksdagen. Trots att man inte var nära på att ta sig in i riksdagen så lyckades man ta kommunala mandat i följande tre kommuner: Höör, Torsås och Laholms kommun. När man året efter riksdagsvalet ställde upp i EU-valet 2019 så fick Med 0,15 % av rösterna.

Med vill bland annat:

 • Bygga ett långsiktigt hållbart samhälle där individens frihet och framtida generationer sätts i fokus
 • Staten ska fokusera på kärnverksamhet och civilsamhället har en mer framträdande roll för samhällsbygget
 • Förhandla om ökad självständighet från EU
 • Sänka skatterna

Odds på Medborgerlig samling i riksdagsvalet 2022

Betsson har odds på om Medborgerlig samling kommer ta sig över eller under 0,25% av rösterna i riksdagsvalet 2022.

Riksdagsval 2022 % av rösterna: Medborgerlig samling

Över 0.25%
Odds: 1.40

Under 0.25%
Odds: 2.70

Piratpartiet (PP)

Piratpartiet (PP) bildades 2006 och har i likhet med FI tidigare haft representation i EU-parlamentet. I riksdagsvalen har det gått betydligt sämre och man fick bara 0,11% av rösterna i riksdagsvalet 2018.

PP vill bland annat:

 • Lägga om drogpolitiken mot skademinimering, och successivt legalisera sådan narkotika som är mindre farlig än alkohol och tobak
 • Hejda massövervakningen
 • Ha ett friare internet som är tillgängligt för alla
 • Varje människa ska själv ha rätt att definiera sitt kön och vi vill därför att juridiskt kön avskaffas

Odds på Piratpartiet i riksdagsvalet 2022

Spelbolaget Betsson erbjuder odds på om Piratpartiet kommer ta sig över 0,12% eller hamna under detta resultat.

Riksdagsval 2022 % av rösterna: Piratpartiet

Över 0.12%
Odds: 2.10

Under 0.12%
Odds: 1.65

Betsson

100% upp till 500 kr i välkomstbonus

Betsson erbjuder spel med riktiga pengar på politik och mycket mer!

Disclaimer
Tänk på att oddsen i artikeln kan ändras innan vi hinner uppdatera dem. Det är ditt eget ansvar att ha koll på vilka odds som gäller.