Alternativ För Sverige börjar få stöd i opinionen – Får nästan två procent i ny undersökning

Alternativ för Sverige Odds 2018

Partiet Alternativ för Sverige lanserades för två veckor sedan. Partiet som består av avhoppade Sverigedemokrater når nu nästan 2% av stödet i opinionen enligt Yougov. Detta innebär att om partiet når minst två procent under tre undersökningar i rad så börjar Yougov särredovisa partiets siffror. AfS har emellertid inte nått upp till detta än.

– De är inte uppe i två procent. Men de är ganska nära i den här mätningen. De är ju helt nya. Vi måste se lite fler mätningar innan vi kan säga mer, säger Lars Gylling, kommunikationschef på Yougov.

Ann-Cathrine Jungar, som forskar om högerpopulistiska partier vid Södertörn högskola, uttalar sig följande om Alternativ för Sveriges chanser att utmana andra etablerade partier i höstens riksdagsval:

– Jag har svårt att se det. Anledningen till att Sverigedemokraterna har kunnat växa är att de har modererat sin profil och rensat ut extrema individer och grupper. Alternativ för Sverige består av de extrema grupperna. Jag tror att den potentiella väljarbasen är marginell, säger hon.
Dela