Högern i majoritet enligt ny undersökning av Demoskop

Ulf Moderaterna

Foto: YouTube

I en ny undersökning av Aftonbladet/Demoskop så är högern i majoritet. Tillsammans har Liberalerna, Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna 50,6% av rösterna. Det innebär att högerpartierna nu har ett underlag att bilda en regering som majoritet. Samtidigt tappar Socialdemokraterna väljare för femte månaden i rad. Från 30, 3 procent i juli har nu partiet sjunkit till 28,7 procent i augusti.

Karin Nelsson, vd på Demoskop, förklarar Socialdemokraternas fall på följande sätt:

– Magdalena Andersson har ett starkt förtroende bland det svenska folket. Hon har lotsat oss igenom pandemin och fram till ansökan till Nato. Det som händer nu är att den effekten trappas av efter andra utmaningar under sommaren

Miljöpartiet som tidigare fått krissiffror i andra undersökningar lyckas hålla sig ovanför spärren i mätningen. Partiet landar på 4,8 procent. Även Liberalerna fortsätter tuffa på och ligger stabilt över spärren med 5,7 procent av rösterna. Något som Karin Nelsson förklarar beror på en “Johan Pehrson-effekt” och även stödröster från personer som annars röstar på partier som M, KD och SD.

Siffrorna är väldigt intressanta och tyder på att det kan bli väldigt jämnt om 38 dagar då det svenska folket ska rösta i riksdagsvalet 2022.

Aftonbladet demoskops mätning i augusti

Undersökningen omfattar 2 247 intervjuer under perioden 24 juli–2 augusti och är genomförd som en webbundersökning. Förändring sedan förra mätningen inom parentes.

Socialdemokraterna 28,7 (-1,6)
Moderaterna 20,3 (-0,7)
Sverigedemokraterna 17,7 (+1,4)
Vänsterpartiet 7,7 (-0,7)
Centerpartiet 7,2 (+0,1)
Kristdemokraterna 6,9 (+0,8)
Liberalerna 5,7 (+1,0)
Miljöpartiet 4,8 (-0,1)
Övriga partier 1,0

Dela