Riksdagen röstar om missförtroende – Extraval en möjlighet

Riksdagen

Vänsterpartiet har med backning av Moderaterna, Sverigedemokraterna och Krisdemokraterna valt att väcka en misstroendeförklaring mot regeringen. V har dock ej tillräckligt många mandat för att väcka misstroende. Istället har SD valt att lämna in ett yrkande om missförtroende.

Trots att V och SD befinner sig på varsin ände av vänster-höger skalan ser det fortfarande ut som att de kommer rösta för att fälla statsministern. V:s partiordförande Nooshi Dadgostar menar att man inte har något val efter att regeringen har avvisat deras lösningar.

Konflikten började när regeringen föreslog fri hyressättning i nyproducerade lägenheter – något som V ställer sig emot. Riksdagen har sen 1980 röstat om misstroendeförklaring 11 gånger men har aldrig lyckats få 175 röster. Löfven kan alltså bli den första statsministern som fälls i en misstroendeomröstning.

För att fälla statsministern krävs det att minst 175 av ledamöterna röstar för. Omröstningen kommer inträffa måndag den 21 juni.

Om ett extra val verkställs så kommer detta att ske inom 3 månader. Valet 2022 kommer däremot ej påverkas av ett nyval utan kommer fortfarande hållas den 11 september 2022.

 

Dela