Politiker och e-sporten

En motion är ett förslag till beslut som väcks av en enskild individ eller en större gruppering av personer i en beslutande församling, i denna artikel är Sveriges riksdag i fokus. Vi på Politikodds.se har valt att titta på Rickard Nordins motioner som berör esport, vi anser detta vara viktigt då Sverige kan beskrivas som en framgångssaga inom sporten.

Rickard Nordin (C) – En politiker med e-sportfrågor på agendan

Esport Rickard Nordin Politik Centerpartiet

 

När man går igenom motioner som lagts i riksdagen så märker man direkt att Rickard Nordin från Centerpartiet har varit i framkant med förslagen. Redan i Motion 2014/15:822 så motionerade Nordin om att likställa e-sport med övrig sport. Motiveringen löd bland annat att E-sport är den snabbast växande rörelsen som vi har i Sverige. Rörelsen är dessutom mångfacetterad och består av människor i alla olika åldersgrupper, nationaliteter och kön. Rickard Nordin har även gjort sig känd som streamer på plattformen twitch. I en kommentar till Dagens Nyheter så beskrev han valet av att börja streama på följande sätt: ”Vissa står vid Ica eller på ett torg för att nå ut, jag känner mig mer hemma på nätet”.

Sverige tillhör den absoluta världseliten inom e-sport och år 2013 så vann svenska Alliance prestigefyllda Dota 2 turneringen The International. Bland andra framgångar så kan det nämnas om hur svenskarna fullständigt dominerade Counter Strike fram till nyligen då det blivit mer motstånd på den internationella arenan. Trots att Sverige har tappat lite marknadsandelar på e-sportfronten så ser framtiden ljus ut. Många länder håller på att ta ikapp i och med att esporten spridit sig globalt och många länder har betydligt större befolkning än lilla Sverige. Ett annat tecken i tiden på att esport blivit större och mer accepterat är att ett flertal gymnasieskolor nu erbjuder esportutbildningar. Några av skolorna som erbjuder esportlektioner är NTI-gymnasiet (Sundsvall), Ebersteinska gymnasiet (Norrköping) och Hagströmska gymnasiet i Falun.

Dela