Småpartier större än flera riksdagspartier på Facebook

Sverigedemokraterna är det partiet som dominerar på sociala medier enligt Maktbarometern 2021. Dessutom är det journalisten Joakim Lamotte den person som når mest räckvidd och lockar till engagemang. Lamotte publicerar regelbundet material på sin Facebooksida i form av livesända videor och textilägg. Inte sällan handlar det om heta ämnen som kriminalitet, integration och jämställdhet.

Det är kanske inte heller är så förvånande att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson hamnar på femteplats då han anses vara en bidragande faktor till partiets framgångar. Åkesson har 173 tusen följare på Facebook. Socialdemokraternas partiledare, Stefan Löfven, hittar vi en bit längre ner på plats nummer sjutton.

Alternativ för Sverige större på Facebook än flera riksdagspartier

Ett parti som sticker ut lite extra är Alternativ för Sverige som i senaste riksdagsvalet fick 0,31% av rösterna. Trots partiets låga valresultat så är man större än riksdagspartier som Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna. Även Piratpartiet, som fick blygsamma 0,11% i senaste riksdagsvalet, är större än flera partier med riksdagsmandat. Medborgerlig samling som fick 0,20% i riksdagsvalet ligger inte så långt efter ett parti som Kristdemokraterna. Det parti utanför riksdagen som ligger bäst till är emellertid Feministiskt initiativ som är större än alla partier förutom giganterna Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna.

Hanif Bali dominerar på Twitter

Den moderata riksdagsprofilen Hanif Bali dominerar fullständigt på Twitter med sina 166 tusen följare. Han har varit oerhört aktiv på den sociala plattformen med sina nästan 70 tusen tweets sedan han blev medlem i Januari 2010. På andraplatsen hittar vi en annan moderatprofil nämligen den förra riksdagsledamoten, statsministern samt utrikesministern Carl Bildt. Carl Bildt twittrar på både svenska och engelska. På sitt engelskspråkiga konto så har han 675 tusen följare medan hans konto där han skriver på svenska har 108 tusen följare.

På tredje plats hittar vi miljöaktivisten Greta Thunberg. Thunberg har gjort något av en kometkarriär som opinionsbildare och aktivist i klimatfrågan. Hon har fått vara värd för Sommar i P1 där hon spelade in ett program som även sändes på brittiska BBC. På fjärdeplats hittar vi ytterligare en högerprofil. Skribenten, debattören och författaren Ivan Arpi. På femteplats har vi Jonas Sjöstedt som var partiledare för Vänsterpartiet mellan januari 2012 och oktober 2020.

Läs Maktbarometerns rapport i sin helhet här: https://medieakademin.se/wp-content/uploads/2021/10/Maktbarometern_2021-pres.pdf

Dela