Spelbolaget Betsson erbjuder odds på Partiet Nyans

Partiet Nyans bildades år 2019 och registrerades då för deltagande i riksdagsval av den tidigare centerpartisten Mikail Yüksel. På sin hemsida så beskriver partiet sig som hela Sveriges parti och är öppet för alla som vill arbeta i enlighet med partiets mål och syfte. Några av deras viktigaste frågor som partiet lyfter är att bekämpa afrofobi, islamofobi och kristofobi. Efter Nyans bildande så har man mött en del kritik. Bland annat av justitieminister Morgan Johansson (S) som beskrivit Nyans som ett “hot mot det öppna samhället”.

Spelbolaget Betsson har nu lagt upp odds för partiet. Att Nyans ska få över 0.50% ger 2.20 i odds och under 0.50% har 1.60 i odds. Tidigare har en opinionsundersökning genomförd av stiftelsen Doku visat att Nyans har potential att ta hem en del röster i utsatta områden. Undersökningen som Doku genomfört ska emellertid tas med en nypa salt. Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, uttalar sig följande efter Dokus undersökning:

”Det går förstås inte att dra några säkra slutsatser från undersökningen, eftersom vi inte vet hur representativ gruppen ni frågade och som svarade är i förhållande till väljarna i området som helhet”, inleder Ulf Bjereld och fortsätter: ”Om jag får spekulera lite utifrån de osäkra resultaten så noterar jag ändå att över hälften av de som hört talas om Nyans kan tänka sig att rösta på partiet och att endast 15 procent inte kan tänka sig att rösta på dem. Om den grupp ni talat med skulle vara representativ för väljarna i området så är det en mycket hög andel som säger att de kan tänka sig att rösta på partiet.”
Dela