SvD/Sifo: Vänsterblocket leder stort – Övriga partier nu på 2,6%

val 2022

Foto: YouTube

Valet 2022 har målats upp som en rysare i opinionsundersökningarna men enligt SvD/Sifos senaste opinionsmätning är klyftan mellan blocken betydande. Det rör sig om 6,8 procentenheter vilket blir över 400,000 väljare. För en vecka sedan pratades det om skillnader på några tusen väljare och ett enda mandat.

Socialdemokraterna har sett störst tillväxt och man ligger nu mer än 4 procentenheter över sitt valresultat 2018. Det har gått mindre bra för Moderaterna som backar från 20,7 till 17,6 procent. Sifos opinionchef Toivo Sjörén menar att privatekonomiska frågor har blivit viktigare och att de stödpaket Magdalena Andersson utlovat lockar väljare. Moderaterna har inte kunnat kapitalisera på den krassliga ekonomin på samma sätt som S. Väljarflykten sker främst i storstäderna med stora förluster i Stockholm och Göteborg för Ulf Kristersson.

Även för Sverigedemokraterna ser det mörkt ut med 16,1 procent stöd vilket är det lägsta väljarstödet på över 4 år. Enligt Sifo flyr deras väljare till KD men även Socialdemokraterna som allt mer har börjat diskutera invandring samtidigt som man har högre förtroende i ekonomiska frågor.

Hos resterande riksdagspartier har det inte skett några större förändringar. Både Liberalerna och Miljöpartiet ser dock ut att ha befäst sin position och kommer klara 4-procentspärren.

Slutligen har kategorin “Övriga Partier” som bland annat inkluderar Alternativ för Sverige (AfS) och Medborgerlig Samling (ME)  nått ett nytt rekord med 2,6 procentenheter.

Valresultaten har tendens att svänga ordentligt under de sista veckorna och det kan mycket väl bli en nagelbitare. Om du är sugen på att spela på valodds så har Betsson en stor mängd odds på SD, M, S, AfS och många andra partier.

Du kan läsa den fullständiga undersökningen på SvD.

Betsson

100% upp till 500 kr i välkomstbonus

Betsson erbjuder spel med riktiga pengar på politik och mycket mer!

Dela