Aftonbladet/Demoskop: Liberalerna tar sig över 4-procentsstrecket för första gången på två år

Foto: YouTube

Liberalerna klarar för första gången på två år sig över riksdagsspärren. Totalt får partiet 4,2 procent av väljarstödet i Aftonbladet/Demoskops undersökning. Även Miljöpartiet närmar sig fyra procent vilket gör det allt mer spännande inför valet 2022.

– Det är jätteroligt och visar väl att många människor lyssnar extra mycket nu när det närmar sig val. Man känner att nu är det dags att ställa sig frågan ska vi byta regering och vilken tyngdpunkt ska den ha och då har vi ett erbjudande som några fler nu uppenbart gillar och det är jag jätteglad för, säger partiledaren Johan Pehrson (L) till Aftonbladet om siffrorna.

Demoskops Karin Nelsson säger att ökningen har en tydlig koppling till partiledarbytet då Pehrson tog över efter Nyamko Sabuni i april.

– Från den 6 april till nu så har Liberalerna ökat med 1,8 procentenheter. Det är en klar ökning som vi ser är tydligt kopplad till att Johan Pehrson valdes till ny partiledare för Liberalerna när vi läser hur väljarna själva motiverar sitt val av parti, säger Karin Nelsson.
Aftonbladet/Demoskop-mätningen genomförd mellan 31 maj och 9 juni

Socialdemokraterna: 30,9 (- 0,3)

Moderaterna: 22,1 (- 0,8)

Sverigedemokraterna: 16,9 (0)

Centerpartiet: 7,7 (- 0,2)

Vänsterpartiet: 7,6 (+ 0,3)

Kristdemokraterna: 5,7 (- 0,7)

Liberalerna: 4,2 (+ 1,3)

Miljöpartiet: 3,9 (+ 0,9)

Övriga partier: 1,0 (- 0,5)

Fakta om mätningen

Undersökningen omfattar totalt 2 125 intervjuer och är genomförd som en webbundersökning mellan 31 maj och 9 juni. Förändring sedan förra undersökningen inom parentes.

Dela