Morgan Johansson sitter kvar som justitieminister

Foto: YouTube

Förra veckan väckte Sverigedemokraterna misstroende mot justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) efter att han fått kritik av riksdagens konstitutionsutskott. Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna ställde sig alla bakom misstroendet. Partierna saknade en röst för att få igenom misstroendet, vilket gjorde att den politiske vilden Amineh Kakabaveh (tidigare V) spelade en avgörande roll.

Denna unika politiska situation slutade med att Socialdemokraterna offentligt lovade att avtalet med Kakabaveh från i november kommer att hållas. I överenskommelsen från november står bland annat att Socialdemokraterna avser att fördjupa sitt samarbete med det kurdiska politiska partiet PYD. Kakabaveh kommer att delta i den grupp med Socialdemokraterna som kommer att arbeta med detta.

– Jag har funderat jättemycket efter olika möten med Socialdemokraterna, olika omgångar i natt och nu på morgonen. Jag har kommit fram till att jag ska lägga ner min röst, sa hon i SVT:s Morgonstudion under tidig tisdagmorgon.

Då Kakabaveh la ner sin röst så får alltså Johansson sitta kvar. Efter omröstningen så sa statsminister Magdalena Andersson att hon befarar att misstroendeyrkandet kan påverka Nato-processen och ”bilden av Sverige”. Misstroendeomröstningen har fått stor uppmärksamhet i turkiska medier som beskriver att en ”PKK-supporter i riksdagen tagit den svenska Nato-processen som gisslan”.

Dela