Förtroendet för flera partiledare växer i ny mätning

I en ny väljarundersökning av Expressen/Sifo har Liberalernas Johan Pehrson fått en ordentlig knuff  på 5 procentenheter. Hos resterande partiledare har väljarförtroendet ökat mellan 1-4 procentenheter, undantaget Nooshi Dadgostar där det stått stilla. 

Statsminister Magdalena Andersson stärker sin position till 62 procent och har överlägset högst förtroende bland väljarna. Rysslands invasion av Ukraina har inte påverkat Magdalenas förtroende negativt, tvärtom har den gett henne en skjuts. Det återstår att se om misstroendeomröstningen om justitieministern kommer påverka nivåerna.

Högerblocket och liberalerna växer blygsamt

Statsministerkandidaten Ulf Kristersson kommer trots en mindre ökning rejält efter med 37 procent förtroende hos väljarna. Hos Moderaterna har han dock fortfarande höga förtroendesiffror.

Johan Pehrson står för den största ändringen med +5 procentenheter. Pehrson har endast varit partiledare i 3 månader och det är inte alla väljare som känner till honom. Enligt SCB:s senaste mätning riskerar man åka ur riksdagen tillsammans med MP. Han kommer sannolikt fortsätta synas mycket utåt i hopp om att vinna tillbaka väljarna.

Förtroendet för Kristdemokraternas Ebba Busch har också stigit trots att hon hamnade i blåsvädret efter påskupploppen. Samtidigt kan hennes kontroversiella skjuta skarpt-uttalande om påskupploppen ha påverkat opinionssiffrorna positivt. Även Jimmie Åkesson får liknande siffror och båda partiledarna har fortsatt starkt förtroende bland M, KD och SD.

Dadgostar, MP och Lööf inom felmarginalen

För Vänsterns Nooshi Dadgostar har siffrorna stagnerat och för Miljöpartiet ligger ökningen inom felmarginalen. Just klimatpolitiken har överskuggats av kriget i Ukraina, NATO och en rad andra händelser vilket har påverkat MP negativt. Därutom har 90% av miljöpartister högre förtroende för Magdalena Andersson än sina egna. Inte en optimal situation för ett parti som ligger under riksdagsspärren.

Tror du dig veta vem som blir statsminister efter riksdagsvalet 2022? Betsson erbjuder en uppsjö av odds för dig som är sugen på att spela pengar på valet.

EXPRESSEN/SIFO: PARTILEDARFÖRTROENDE, JUNI 2022
Magdalena Andersson: 62 procent (+4)

Ulf Kristersson: 37 procent (+3)

Jimmie Åkesson: 30 procent (+4)

Ebba Busch: 30 procent (+4)

Annie Lööf: 24 procent (+3)

Nooshi Dadgostar: 23 procent (0)

Johan Pehrson: 14 procent (+5)

Per Bolund: 9 procent (+1)

Märta Stenevi: 8 procent (+1)

Fakta om mätningen

Målgrupp: 18-79 år
Datum: 2-3 juni 2022
Antal tillfrågade: 1018

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/okat-fortroende-for-busch-akesson-och-pehrson/

Dela