Fredrik Lindgren slutade på andra plats i Lettlands GP

Speedwaystjärnan Fredrik Lindgren slutade på andra plats i Lettlands GP som gick av stapeln förra helgen. Det var den polske Bartosz Zmarzlik som tog hem guldet. Finalen var full av dramatik och i det första startförsöket så kraschade Lindgren ganska omgående, och racet fick börja om. Vid omstartet så flög en del av från svenskens motorcykel, vilket gjorde att man fick ha ytterligare en omstart.

Bland andra svenskar hittar vi Kim Nilsson slutade på 14:e plats. Nästa deltävling tar plats i Storbritannien.

Fakta om speedway

Speedway är en motorsport som har sina rötter i början av 1900-talet och har sedan dess vuxit till en populär och adrenalinfylld gren. Ursprungligen föddes sporten i Storbritannien och USA och spreds sig sedan till andra delar av världen. En karakteristisk och spännande aspekt av speedway är dess unika motorcyklar. Dessa specialanpassade motorcyklar saknar bromsar och har en enkel växellåda med vanligtvis bara en växel. Däcken är breda och robusta för att ge förarna optimalt grepp på den lösa underlaget som banorna består av.

Speedwaybanor är kortare än traditionella motorbanor och har en oval form. De varierar i storlek, men generellt sett är en bana ungefär 260-425 meter lång. Den lösa ytan av grus eller sand gör det möjligt för förarna att sladda och glida genom kurvorna, och detta skapar spektakulära manövrar och dramatiska omkörningar under loppen. Startprocedurer är explosiva och spännande, där förarna står på linje och när startljuset slocknar, accelererar de med full kraft.

Ett typiskt speedwaylopp består av flera “heat” där fyra förare tävlar mot varandra. Poäng fördelas baserat på placering, och den förare med högst poängsumma vinner tävlingen. Utöver individuella tävlingar finns det också lagbaserade tävlingar, där klubbar tävlar mot varandra i en lagserie. För att säkerställa säkerheten bär förarna skyddsutrustning, inklusive hjälm, handskar, stövlar och skyddskläder, med tanke på sportens höga hastigheter och närkontakten mellan förarna.

Speedway har blivit populärt i flera länder runt om i världen, inklusive Storbritannien, Sverige, Polen, Danmark, Australien och USA. Det internationella tävlingsschemat inkluderar evenemang som Speedway World Cup och individuella Speedway Grand Prix, där förare från olika länder tävlar om titeln. Sporten lockar inte bara utövare utan även en hängiven publik som uppskattar de dramatiska och intensiva loppen som speedway erbjuder. Vissa tycker även att betting på speedway är spännande.

 

Dela