Moderaterna hamnar i SD:s backspegel i flera nya mätningar

Bild: Youtube

Sverigedemokraterna har gått framåt i flera opinionsmätningar 2023 och Aftonbladet/Demoskops senaste mätning är inget undantag. I mätningen ökar SD med blyga 0,6 procentenheter – men Moderaterna backar med 1,4. Det är hela 8 mandat vilket resulterar att de två partierna är lika stora även om SD leder med pyttesmå 0,1 i procentenheter. Vi har tidigare sett att M rusat förbi SD i ett flertal mätningar, men nu går det åt motsatt håll.

Moderaterna är inte det enda partiet som har fått dystra siffror i mätningen: Liberalerna har 2,4% av väljarnas stöd och hamnar en bra bit under spärren. För Miljöpartiet ser det lite ljusare ut där man stöttas av 3,8% av väljarna och sett en ökning på 0,7 procentenheter. Förutsatt att MP når spärren så har V+S+MP+C ett bekvämt övertag över Tidöpartierna.

SVT:s väljarbarometer från okt 2023 är siffrorna ännu värre för Moderaterna som ligger på 17,5% jämfört med SD:s 20,2%. Även här ser det dystert ut för högerblocket som riskerar tappa både L och KD medan C och MP ser ut att precis klara spärren.

Trenden fortsätter i Indikator Opinions opinionsundersökning för september 2023 där siffrorna återigen ger SD ett nätt försprång om 0,6 procentenheter. Samtidigt fortsätter Socialdemokraterna visa starka siffror i alla 3 undersökningar där man som värst ligger på 36,5%.

 

Dela