S tappar väljare efter regeringsbildningen

Det svenska folket verkar inte vara helt förtjusta i regeringslösningen mellan S, MP, C och L. I senaste undersökningen av SVT/Novus så minskar Socialdemokraterna ordentligt, samtidigt som Sverigedemokraterna tar kraftiga steg framåt. Socialdemokraterna rasar med hela 2,8 procentenheter och ligger nu på 29 procent av rösterna. Sverigedemokraterna ökar däremot med 2,0 procentenheter och landar på 21,2 procent och blir landets andra största parti med god marginal.

Moderaterna landar på 18,3 procent och är därmed landets tredje största parti. Desto värre ser det ut för Miljöpartiet och Liberalerna, som båda hamnar utanför riksdagsspärren med 3,4 respektive 2,7 procent. Även Centerpartiet sjunker något och lägger sig på 7,5 procent. Vänsterpartiet går framåt med 1,5 procentenheter till 9,1 procent och KD ökar 1,2 till 7,4 procent.

– Vi ser att Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är vinnare så här långt. Sedan är det också intressant att Liberalerna är statistiskt säkert under spärren till riksdagen. De ligger på 2,7 procent, och de har aldrig legat så lågt i våra mätningar, säger Novus VD Torbjörn Sjöström till SVT.

SVT/Novus senaste väljarbarometer
Vänsterpartiet: 9,1 procent
Socialdemokraterna: 29,0 procent
Miljöpartiet: 3,4 procent
Centerpartiet: 7,5 procent
Liberalerna: 2,7 procent
Moderaterna: 18,3 procent
Kristdemokraterna: 7,4 procent
Sverigedemokraterna: 21,2 procent

Övriga partier: 1,4 procent

Dela