Efter AfS riksdagsflopp – nu tar partiet sikte på EU-parlamentet

Alternativ för Sveriges satsning på att komma in i riksdagen 2018 får anses vara något utav ett fiasko. Trots att partiet lyckades locka till sig ett flertal riksdagsledamöter från Sverigedemokraterna samt genomförde en stor valturné så fick partiet ynka 0.3%. När valresultatet nådde fram till Alternativ för Sveriges valvaka så deklarerade Gustav Kasselstrand, partiledare för AfS, följande:

– Vi kommer inte in i riksdagen men vi har etablerat Alternativ för Sverige i svensk politik, vi är här för att stanna.

Alternativ för Sverige EU-Valet 2019

Kan AfS ta sig in i EU-parlamentet?

I valet till riksdagen regerar oftast de stora etablerade partierna. Det är i Eu-valet där de små partierna ser sin chans att komma in. Vi har sett tidigare hur partier som Piratpartiet, Feministiskt Initiativ och Junilistan har tagit sig in i EU-Parlamentet. Piratpartiet lyckades knipa hela 7,1% av rösterna till Europaparlamentsvalet 2009, vilket ledde till ett mandat som besattes av Christian Engström. Det är värt att notera att partiet endast fick 0,63% i riksdagsvalet 2006 respektive 0,65% av rösterna i riksdagsvalet 2010. Detta visar tydligt hur partier som inte lyckas ta sig in i riksdagen har en chans att kamma hem mandat i EU-valet. Till saken hör emellertid också att när Piratpartiet tog sig in i det europeiska parlamentet så hade det följts utav en mycket het diskussion av FRA-lagen. Dessutom så pågick rättegången mot The Pirate Bay och IPRED godkändes i riksdagen 2009. Att dessa frågor stod på agendan och diskuterades flitigt i media var givetvis något som gynnade partiet.

Vad är det då som talar för att Alternativ för Sverige skulle kunna ta sig in i EU-parlamentet? att partiet blivit fullständigt enormt på sociala medier var något som Expressen rapporterade om tidigt.  Då expressen publicerade artikeln så var AfS större på Facebook än fem (!) riksdagspartier. Detta visar naturligtvis på en styrka som innebär att AfS skulle kunna vara med och tävla om åtminstone ett mandat till Europaparlamentet.

Dela