Stort bakslag för Trump – Stängs ute från primärvalet i Colorado

Colorados högsta domstol pekar på en 155 år gammal grundlag när man väljer att förbjuda Donald Trump från att delta presidentvalet. Domstolen, som röstade 4-3 till förmån för att porta Trump, hänvisar till sektion tre i fjortonde tillägget i USA:s konstitution.

I konstitutionen står det att den som svurit en ed att försvara konstitutionen inte får ha ett politisk säte om man har deltagit i ett uppror. I det här fallet menar domstolen att Donald Trump hetsat fram stormningen av den amerikanska kongressbyggnaden 2021. Bland annat genom att uppmuntra sina väljare att marschera mot Kapitolium samt vid flera tillfällen påstått att valet var riggat och försökt få vice presidenten att stoppa senaten från att fullborda räkningen.

Donald Trumps team har kallat händelsen “tyrannisk” och tänker överklaga till högsta domstolen. Liknande fall om Republikanernas favoritkandidat har skett i flera andra delstater men har då dragits tillbaka eller avfärdats. Detta är alltså första gången en domstol väljer att förbjuda Donald Trump från att stå på en delstats röstblankett.

Donald Trumps odds har inte rört sig märkbart sen tillkännagivandet och det återstår att se om man lyckas vinna i högsta domstolen. Gör man inte det så kan det bli knivigt för Republikanen då flera viktiga delstater förväntas rösta om liknande åtgärder innan valet 2024.

 

Dela