Ytterligare en delstat svartlistar Trump från primärvalet

Det började med Colorado och nu har Maine gjort det samma när man väljer att porta Trump från valsedlarna. Anledningen är den samma som Colorados – man anser att den tidigare presidenten var delaktig i stormningen av Kapitolium 2021. Detta kan på pappret se ut som en icke-förlust för Donald Trump då Maine är en blå stat – men på grund av hur Maine delar upp Elektorskollegiet förlorar han minst ett säte där.

I det här fallet är det Demokraten Shenna Bellows som ligger bakom bannlysningen och inte högsta domstolen som i Colorado. Bellows hänvisar till samma sektion i konstitutionen som Colorado gjorde i ett dokument på 34 sidor. “Vi bevittnar, i realtid, försöket till stöld av ett val och fråntagande av rösträtt för den amerikanska väljaren” skriver Steven Cheung som är talesman för Trumps kampanj.

Fler stater förväntas följa Maine och Colorado men det är i slutändan upp till hösta domstolen om dessa portningar är lagliga eller inte. I Colorado är Trumps namn fortfarande kvar på valsedlarna medan hans överklagan till högsta domstolen bearbetas.

Under december månad har Trumps odds blivit försvagade hos spelbolaget Betsson men han är fortfarande favoriten med 2.25 i odds jämfört med Bidens 3.00.

 

Dela