USA:s högsta domstol: Trumps namn får inte tas bort från valsedlar

Får Donald Trumps namn stå kvar på valsedlarna? USA:s högsta domstol har nu beslutat att hans namn ska få stå kvar. Det här gällde specifikt delstaten Colorado men påverkar även de andra delstater som har svartlistat eller planerat att svartlista presidentkandidaten.

Donald Trump har blivit blockerad av flera delstater som menar att hans namn inte får vara med på valblanketterna. Man har då hänvisat till en en över 150 år gammal skrivning i USA:s grundlag som är något vag men nämner att personer som deltagit i ett uppror ej kan hålla en politisk position. Presidentkandidaten överklagade dock vilket har resulterat i att hans namn har fått stå kvar under tiden högsta domstolen utredde om lagen stod på hans sida. Nu har högsta domstolen bestämt att Donald Trump har rätt och river upp beslutet.

En positivt nyhet för Donald Trump då supertisdagen sker imorgon där 15 delstater röstar om sin presidentkandidat. Just nu är det endast Nikki Haley som utmanar Donald Trump och det är osäkert om hon kommer fortsätta efter super tuesday. Nikki Haley har än så länge förlorat alla delstater utom en och mest troligt satsar hon på att Donald Trump kommer anses vara oberättigad som presidentkandidat innan presidentvalet. Donald Trump har flera andra rättsfall varav ett till är i högsta domstolen. Nyligen blev han dömd till miljardböter och näringsförbud efter att ha ljugit om sitt företags nettovärde för att få tillgång till mer förmånliga lån.

 

Dela